21.1.2018

Hääperinteet, kampaukset, ehostukset

Avioliitto on kahden ihmisen välisen tiiviin yhteiselämän muodon vahvistus. Avioliiton osapuolia kutsutaan aviopuolisoiksi. Suomessa avioliitto määritellään kahden henkilön väliseksi liitoksi, joka vahvistetaan vihkimällä. Avioliittoon voi mennä kuka tahansa täysi-ikäinen ihminen.

Häät eli vihkiäiset on juhla avioliittoon vihittäessä. Menot häissä vaihtelevat paljon eri kulttuurien välillä. Naimisiin menevä pariskunta pukeutuu tavallista peremmin. Miehellä on yleensä tumma puku ja naisella valkoinen tavallista hienompi pitkä puku. Yleensä häissä on tarjolla paljon erilaisia ruokia.

Morsiusmuotia lähivuosikymmeniltä

1980 morsiusmuoti oli runsasta. Nähtiin paljon rypytyksiä, röyhelöitä, ruusukkeita ja rimpsuja. Olkatoppaukset olivat myös suosittuja. Kampauksissa nähtiin runsasta tupeerausta.
Kuvahaun tulos haulle wedding dress 1980
Kuvahaun tulos haulle wedding dress 1980


Kuvahaun tulos haulle wedding hairstyles 1980

1990 morsiusmuoti oli yksinkertaista ja sai vaikutteita 1920-luvun iltapuvuista ja 1950-luvun, filmitähtien asuista. Tyyli on pelkistettyä. Puvut olivat romanttisia ja runsashelmaisia prinsessa unelmia. Puvut olivat usein peittäviä.

Kuvahaun tulos haulle wedding dress 1990
Kuvahaun tulos haulle wedding dress 1990







Kuvahaun tulos haulle wedding hairstyles 1990

2000 morsiusmuoti oli rohkeampaa ja vapaampaa. Puku sai olla ihan millainen morsian sen halusi olla. Helma sai olla lyhyt tai pitkä ja puvun värin ei ollut enää pakko olla valkoinen vaan oli mahdollista hankkia värikäs puku.


Kuvahaun tulos haulle wedding dress 2000Kuvahaun tulos haulle wedding dress 2000

Kuvahaun tulos haulle wedding hairstyles 2000



2010 morsiusmuoti oli tyttömäistä ja kaukana totisesta. Hameiden linja oli lyhyt sekä huntu oli lyhyt. Sekä muhkeat prinsessa tyyliset hameet säilyivät häämuodissa. Prinsessatyylissä toispuoleisuus oli muotia sekä tyllipilvien kerääntyminen hameen helmaosiin. Morsiuspuku trendissä nähtiin yksityiskohtina sulkia, ruusukkeita ja boleroita. Koristelut olivat yksinkertaisempia kuin aijempina vuosina ja koristeet erottuivat selkeämmin. Ruusukkeet ja koristelut toisella olkapäällä tai puvun takaosassa epäsymmetrisesti olivat suosittuja.


Kuvahaun tulos haulle wedding dress 2010Kuvahaun tulos haulle wedding dress 2010


Kuvahaun tulos haulle wedding hairstyles 2010

Uskomuksia ja perinteitä suomessa

Häihin liittyy kaikenlaisia uskomuksia ja perinteitä. Suomessa uskotaan mm hääkakun leikkaamiseen liittyen että se, jonka käsi on päällimmäisenä kakkua leikatessa, on määräys vallassa perheessä ja myös että se joka astuu ensimmäisenä toisen varpaille kakunleikkauksen jälkeen saa määräysvallan. Hääkimppuun liittyy myös uskomus. Kun morsian heittää morsiuskimpun, niin se joka saa sen ensimmäisenä kiinni, on seuraava morsian.

Suomalaisia hää perinteitä on mm morsiamen luovutus joka tarkoittaa sitä että morsiamen isä saattaa morsiamen alttarille ja luovuttaa sulhaselle. Hääparilla on myös monesti oma pöytä jossa he istuvat ruokailussa. Sukkanauhan heitto on myös yksi perine. Siinä sulhanen menee morsiamen hameen alle ja ottaa sukkanauhan pois ja heittää sen paikalla oleville poikamiehille.


Nykymorsiamen "tsekkilista"

-Hääpaikan varaus
-Mahdollinen kampaamo ajan varaus
-Ohjelma
-Ruokien ja juomien valinta
-Pukujen valinta
-Kaason ja bestmanin valinta
-Tehtävien jako
-Kutsut
-Mahdollinen teema
-Koristeet
-Häämatkan suunnittelu ja varaus
-Kakun valinta
-Sormusten valinta

Häämuoti 2018

Tänä vuonna morsiusmuodissa nähdään aistikkaita linjoja ja hennon vaaleita sävyjä. Tylliä, pitsiä ja sifonkia tullaan näkemään häämuodissa ja niska, selkä ja hihaosissa nähdään läpikuultavia kukkakuvioita ja tatuointiefektejä myös dramaattisia leikkauksia, kauniita selkänyörityksiä ja koristeluita nähdään paljon.

Kuvahaun tulos haulle wedding dress 2018Kuvahaun tulos haulle wedding dress 2018


Kuvahaun tulos haulle wedding dress 2018
Kuvahaun tulos haulle wedding hairstyles 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti