29.9.2016

Hiusten hoitaminen


Hius on muodostunut keratiinista, sarveistuneista, kuolleista soluista. Sen elävä osa on ihon alla.
Kasvuvaihe on 2-6 vuotta. Kasvuvaihe lyhenee kun ihminen ikääntyy. Solut jakaantuvat ja työntävät keratiinisoituvia soluja karvatupessa ylöspäin. Kuukaudessa uusi hius kasvaa noin 1cm. Nuorilla hiukset voivat kasvaa yli metrin  mittaisiksi. Hiuksen siirtymävaihe kestää noin kaksi viikkoa, jona aikana hiusten kasvu loppuu solujen jakaantumisen myötä. Hiuksen lepovaihe kestää 2-4 kuukautta sen aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Loppuvaiheessa lepovaihdetta hiusnystystä kehittyy uusi hius ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa.

Hiuksen rakenne.

26.9.2016


Kerrostusleikkaus


Tällä kertaa harjoittelimme koulussa kerrostus leikkausta. Leikkasimme pienissä ryhmissä ja osa yksinään itse valitun lyhyen mallin jossa minun ryhmäni malli sisälsi sekä porrastusta että kerrostusta. Niska leikattiin aivan lyhyeeksi ja toiselle puolelle tuli korvan kohdalle aivan lyhyttä hiusta ja toinen puoli jäi pidemmäksi.

Ihan ensimmäisenä homma lähti siitä että hiukset kasteltiin kauttaaltaan märäksi sitten ne kammattiin selvityskammalla sen jälkeen otettiin päällihiuksista hevosen kengän muotoinen osio ja laitettiin sen klipsillä kiinni sitten aloitettiin porrastaminen ottamalla takaosata ensin keskeltä noin sentin verran hiusta ja leikkaamalla siihen mittapituus. Sen jälkeen jatkettiin samalla tavalla kummatkin sivut.




Sitten siirryttiin vasemmalle sivulle ja leikattiin korvan kohdalle lyhyt kohta vapaalla kädellä ja korvan toiselle puolelle jäi pieni osa pidempää hiusta.






Seuraava vaihe oli oikean puoleinen sivu joka jäi tarkoituksella pidemmäksi kuin vasen puoli. Se leikattiin eteenpäin piteneväksi osaksi niin että pisin kohta laskeutuu suurinpiirtein leuvan kohdalle


Sitten siirrytiin päälliosaan. Se otettiin alas ja kammattiin eteen sitten sitä ruvettiin kerrostamaan ottaen ensin osion ihan taaimmaisesta kohdasta noin sentin verran hiusta ja siihen leikattiin mittapituus sitten otetiin seuraava osio se vedettiin samaan nippuun edellisen kanssa ja leikattiin saman mittaiseksi. Tämä toistettiin muutaman kerran ja kun päästiin noin puoleen väliin päälliosaa osioita alettiin vetämään hieman taaksepäin jolloin syntyi kerrostus.





Lopuksi vielä hiukset föönattiin kuivaksi ja suoristetiin muotoiluraudalla ja viiemisenä ohennettiin pointtaamalla päälliosaa ja vähän latvaa.






























18.9.2016

Kaveripäivä

Meillä oli koulussa 16.9.16 kaveripäivä jonne toin äitini. Tein äidille tasoitusleikkauksen, otsatukan lyhennyksen ja hiusten pesun. Aloitimme aamulla 9.15 ja ensimmäisenä laitoin niskaliinan ja kapan sitten siirryttiin pesupaikalle. Kastelin hiukset ja levitin shampoota joka oli four reasonsin muistaakseni syväpuhdistavaa. Sitten huuhdeltiin ja levitettiin hoitoaine joka myös oli four reasonsin. Sen jälkee tein päähierontaa muutaman minuutin ja huuhtelin hoitoaineen kunnolla pois. Sitten siirryttii pois pesupaikalta jonka jälkee kampasin hiukset selvityskammalla. Aloitin tekemällä jaot ensin otsalta niskaan ja sitten pään korkeimmalta kohdalta korvalta korvalle. Laitoin osiot kiinni linnun nokka klipseillä ja otin niskasta noin sentin verran hiusta alas ja sitten otettiin sakset ja leikkauskampa ja ruevettiin leikkaamaan. Leikkasin latvoista noin kaksi sentiä pois. Äidilläni oli alun perin hiusten pituus noin viisi senttiä olkapään ala puolelle. Leikkasin ensin mittapituuden ensimmäiseen osaan sitten jatkoin ottamalla oisoista aina noin sentinverran hiusta alas ja leikkasin mittapituuden mittaiseksi. Jatkoin samalla tavalla koko takaosan jonka jälkee siirryttiin sivuille. Otin sieltäkin ensin sentin verran hiusta alas ja leikkasin mittapituuden ja jatkoin ottamalla taas sentin verran hiusta alas ja leikkasin aina mittapituuden mittaiseksi. Leikkauksesta tuli loppujen lopuksi aavistuksen pyörean mallinen niin että hiukset jäivät edestä pikkuisen lyhyeemmäksi kuin takaa. Tässä mallissa hiukset olivat alunperinkin olleet. Kun tasoitus leikkaus oli tehty siirryttiin lyhentämään otsatukkaa joka oli kasvanut vähän päälle sentin kulmakarvojen alapuolelle. Aloitin erottelemalla otsatukkaan kuuluvat hiukset muista hiuksista ja laitoin siuvt taakseppäin kiinni linnun nokka klipseillä jotta otsatukka olisi helpompi leikata. Sitten kastelin otsatukkaa suihkepullolla koska se oli ehtinyt jo kuivahtaa leikkauksen aikana. Seuravaksi jaoin otsatukan kahteen osaan ja laitoin päälliosan kiinni päälaelle taas linnun nokka klipsillä. Sitten vaan ruvettiin leikkaamaan. Leikkasin otsatukasta noin sentin verran pois jotta se kuivuessaan jää suurinpiirtein kulmakarvojen yläpuolelle. Seuraavaksi otin loput hiuksista alas ja leikkasin saman mittaiseksi kuin alempi osio. Leikkasin otsatukasta hieman sivuille päin pitenevän. Sitten kuivasin hiukset föönillä luurankoharjaa apuna käyttäen. Lopuksi vielä ohensin otsatukkaa ja latvoja pointtaamalla jolloin latvasta tulee rikotun näköinen. Sillä äitini oli sitä mieltä että latva ei saa jäädä suoraksi.  Sitten vielä laitettiin tyveen hieman hiuspuuteria. Ja näin leikkaus on valmis. Valitettavasti en muistanut välivaihe kuvia ottaa ja lopputuloksesta en jostain mystisestä syystä saanut kuvaa laitettua tietokoneelle.

8.9.2016

Hiuskilta tehtävä


Meillä oli koulussa 7.9.16 kiltapäivä Säynätsalossa jossa tehtiin yhteisiä pelisääntöjä ja leikittiin tutustumisleikkejä. Osa porukasta jäi vielä illaksi sinne ja osa lähti jo päivällä kotiin. Päivä meni mielestäni suhteellisen hyvin ja kivasti oli mukava tutustua ihmisiin ja mukavaa oli myös saada jäädä sinne pidemmäksi aikaa tutustumaan ja niin edelleen. Alusta alkaen meillä on ollut hyvä yhteishenki ja luokassa on paljon mukavia ihmisiä ja erilaisia persoonia. Tutustumisleikit ei tosin mennyt ihan niin hyvin kuin muu ohjelma oli turhan vaikeita leikkejä ja itse en muutenkaan ole mikään leikki ihminen vaikka kyllä mukaan lähden jos pakko. Ja oli sekin silti ihan hauskaa.
Opin tuntemaan ihmisiä vähän paremmin ja jonkin verran tuli uusia piirteitä osasta porukkaa esille.

Sovimme myös yhteisiä pelisääntöjä. Niitä tuli yhteensä seitsemän ja kaikilla oli aikalailla samoja ajatuksia.
 1. Yhteisöllisyys ja tasa-arvo
Meitä on monen laisia ihmisiä luokassa ja jokainen on erilainen mutta olemme kaikki tasa-asvoisia eikä kukaan ole kenenkään yläpuolella.

2.Hyvät käytöstavat
Asikaspalvelu tilanteissa pitää osata käyttäytyä ja esim. kiroilu ja muu huutelu ja mölyäminen ei sovi asiakaspalveluun. Itseltä ainakin pääsee helposttikkin niitä kirosanoja mutta kyllä ne asiakaspalvelussa sitten jää pois. Ja koulussa pitää muutenkin osata käyttäytyä ja itse ainakin pyrin käyttäytymään kunnolla.

3.Siististä ympäristöstä huolehtiminen.
Joka kerta kun lopetetaan työt niin siivotaan yhdessä koko luokka eikä niin että osa porukasta lähtee aikaisemmin pois ja osa jää siivoamaan. ja jos on tehnyt oman osansa niin voi vielä auttaa muita jos joltain on vaikka joku asia vielä tekemättä.

4.Positiivinen asenne.
Kouluun tulla positiivisella asenteella eikä joka päivä naama mutrulla. Asiakaspalelussa täytyy näyttää iloiselta ja aina valmiilta palvelemaan asiakkaita vaikka olisikin huono päivä. Kaikilla on joskus huono päivä mutta silti pitäisi olla positiiviisella asenteella varsinkin asiakas palvelussa. Itse olen todella huono peittämään huonoa päivää mutta yritän parhaani mukaan oppia näyttämään iloisemmalta vaikka ei huivttaisi.

5.Hoidetaan aloitetut tehtävät loppuun saakka.
Mitään ei jätetä kesken. Jos jotain aloitetaan nii se tehdään loppuun saakka.

6.Rakentavan kritiikin antaminen ja vastaan ottaminen.
Tällä tarkoitetaan sitä että jos huomaa että toinen tekee jonkun väärin tai huomaa vaikka että jollain on jäänyt esim. leikkauksessa jotain virhetä yms niin antaa siitä rakentavaa palautetta ja vaikka käy neuvomassa että miten kannattaisi tehdä tai näyttää sen virhekohdan ja osaa myös ottaa itse vastaan saman laista kritiikkiä.

7.Työrauha.
Täytyy antaa työrauha muille  eikä olla kokoajan äänessä ja häiritä muita huutelemala mitä sattuu yms. Varsinkina asiakaspalvelu tilanteissa se on tärkeää koska kun on oikeita asiakkaita niin sitten ei voi mennä vaan viereen juttelemaan ja häiritsemään kun toinen tekee työtä.

Itse aijon noudattaa sääntöjä niin hyvin kuin pystyn kaikki tuntuvat suht helpoilta toteuttaa vaikka en osaa antaa kovin hyvin rakentavaa kritiikkia mutta enköhän minä sen tässä vielä opi. Ja tovivon toki että muutkin noudattavar mahdollisimman hyvin. Parhaamme mukaan myös huolehdimme siitä että sääntöjä noudatetaan ja kukaan ei ala sooloilemaan omiaan. Sääntöjen noudttamisesta voimme huolehtia esim. siten että huomautamme toisillemme jos joku säännöistä vaikka on jäänyt noudattamatta. Ja kun kun sääntöjä onnistutaan noudattamaan nii kyllä siitä ainakin hyvä meieli tulee jos ei muuta.

6.9.2016


Porrastus leikkausa


Harjoittelimme koulussa porrastusleikkauksen tekoa. Se tehdään yleensä lyhyeeseen hiuksen joka on eteenpäin pitenevä.  



Porrastus tehdään niin että tehdään päälliosaan jakaukset kuvan mukaisesti ja otetaan osa hiuksista ja kiinnitetään klipsuilla ylös. Sitten tehdään takaosaan keskelle päätä jakaus ja kiinnitetään ne kuvan mukaisesti sivuille pois tieltä.







Seuraavaksi otetaan jakauksen kohdalta noin sentin verran hiuksia ja vedetään ne kamman kanssa sormien väliin sormet ylöspäin viistosti kuten kuvasta näkyy. Sitten siitä leikataan haluttu määrä.




Seuraavaksi otetaan seuraava osio toiselta puolelta jakusta hieman vinottain keskeltä takaraivoa ja leikataan saamaan mittaan edellisen osion kanssa.


,Pikkuhiljaa siirrytään ottamaan pidemmältä osioita ja loppua kohden jakaukset rupeavat menemään suorempaan kuten kuvasta näkyy.

Kun toinen puoli on leikattu siirrytään leikkaamaan toista puolta joka menee muuten samalla tavalla mutta osoiota vedetään hieman oikealle päin ja sormia kuvan mukaisesti toisin päin kuin toista puolta leikatessa.

 Kun taka osa on leiakttu otetaan päältä kiinni olleet päälli hiukset alas ja leikataan ne samaan mittaan kuin taka osan päällimmäiset hiukset.


Lopuksi leikkaus viimeistellään ja föönataan kuivaksi harjaa käyttäen. Itse käytin tässä luuranki harjaa. Ja näin porrastus leikkaus on valmis.,