24.1.2017

Vaalennus tehtävä


Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee?

Vaalennus on hiukselle voimakkain mahdollinen kemiallinen käsittely, sillä se vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia, jolloin hiuksen vetolujuus heikkenee.

Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttava aineet?


Emäksisten vaalennusaineiden vaikuttavia aineita ovat vetyperoksidi ja persulfaatit.
Toimiakseen tehokkaasti hapettavat aineet tarvitsevat emäksisen ympäristön. Jauhemaisten
vaalennusvalmisteiden emäksenä käytetään useimmiten silikaatteja, karbonaatteja tai
fosfaatteja. Voidemaisissa vaalennusaineissa voidaan käyttää joko ammoniakkia tai etanoliamiinia.

Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?

Hiusväreissä useimmiten käytetty hapetin on vetyperoksidi. Vetyperoksidin lisäksi
hapetinaineisiin on lisätty muun muassa erilaisia pehmentäviä, kelatoivia ja aineen pH:ta säätäviä aineita.

Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?

Käyttövalmis emäsvärinpoistoaine on sekoitus vaalennusvalmistetta. Ne täytyy sekoittaa keskenään juuri ennen kuin valmisseos levitetään hiuksiin. Tämä siitä syystä, että happea alkaa irrota välittömästi hapettavista ainesosista.

Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mitkä ne ovat? Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä?

Emäsvärinpoisto, hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto. Emäsvärinpoisto on vaalennus. Emäsvärinpoistovalmiste on saanut nimensä siitä, että käyttövalmiin tuotteen ph-arvo on emäksinen.

Selvitimme viimeviikon tehtävässä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaammin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeista on noudatettava tarkasti? Pohdi myös ihon kannalta.

Käyttöohjeita on noudatettava tarkasti koska hius voi vaurioitua pahasti sekä iho voi palaa jos pitää vaalennusainetta yli aikaa.

Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan?

6% on vahvin jonka saa laittaa hiuspohjaan koska iho voi syöpyä jos hiuspohjaan laittaa vahvempaa vetyperoksidia

Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineesta?

Hapan-ja emäsvärinpoiston toimintaperiaatteet eroavat toisistaan. Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Hapettuvien väriainesosien irrotessa toisistaan värilliset molekyylirypäät pienenevät ja niistä tulee värittömiä.

Miten emäs ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan, kuvaile kumpaakin toisistaan?

Emäsvärinpoisto siis aiheuttaa paitsi hiusten vaalenemisen myös pysyviä rakennevaurioita. Emäsvärinpoisto ei sovellukkaan voimakkasti rakennevaurioituneille hiuksille, sillä tällaiset hiukset ovat vaarassa murentua lopullisesti värinpoiston jälkeen tai sen aikana.
Hapanvärinpoisto soveltuu muita menetelmiä paremmin voimakkaasti rakennevaurioituneille hiuksille. Hapanvärinpoistovalmisteesta vapautuva vety pystyy irrottamaan värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä, jolloin hius vaalenee.

Miksi hapanvärinpoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetypedoksdia) hetkesi?

Happaman värinpoiston jälkeen hiuksiin lisätään happea (1-4% vetypedoksidia), jotta nähdään, kuinka paljon se tummuu.

Mikä on hiuksen vaalennuspohjan värin seuraavilla tummuusasteilla:

a. 4 vaalennuspohja ja sen vastaväri
b. 7 vaalennuspohja ja sen vastaväri
c. 9 vaalennuspohja ja sen vastaväri
Pohdi miten parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalennustaulukkoa työssään?

Mitä otat huomioon, kun levität vaalennusainetta siveltimeltä koko pituuteen tai tyvikasvuun?

vaalennusaineiden turpoaminen vaikuttaa siihen, minne vaalennusaine on teknisesti järkevää viedä. Vaalennusaineen levittäminen lähelle tyveä saattaa helposti aiheuttaa sen turpoamisen aina hiuspohjaan saakka aiheuttaen värin lopputulokseen ei-toivotun vaalean tyvialueen.

Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla?

Marmoroinnissa vaalennusainetta levitetään hapetevärin päälle.

Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla varovainen?

Voimakasta mekaanista venytystä tai hankausta tulee välttää, sillä muuten hiuksiin joka tapauksessa syntyvien pysyvien rakennevaurioiden määrä voi lisääntyä oleellisesti.

Miten vaalennuspesu tehdään kirjan ohjeiden mukaan?

Vaalennuspesuun on vaihtelevia reseptejä, mutta yleensä sen ohje sisältää vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta sekoitussuhteella, jossa kaikkia on yhtä paljon. Massa valmistetaan reilunkokoiseen astiaan, josta sitä on pesupaikalla helppo levittää asiakkaan hiuksiin. Vaalennuspesu levitetään kuiviin pesemättömiin hiuksiin ja sitä käytetään runsaasti. Työskentelyn aikana varmistutaan siitä, että väristä poistettavat hiusalueet ovat varmasti tuotteen peitossa. Värinpoiston tehoamista tarkkaillaan jatkuvasti, mutta hiusten jatkuvaa valuttamista vaikutusajalla on syytä välttää. Tuote huuhdellaan hiuksista välittömästi, kun haluttu vaalennustulos on saavutettu. Vähiten vaalentava vaalennuspesuseos muodostuu vaalennusaineesta ja vedestä tai shampoosta. Koska seoksesta puuttuu hapete, se vaalentaa vähemmän. Käsittely tehdään pesupaikalla kuiviin pesemättömiin hiuksiin. Kaikki emäsvärinpoisto menetelmät vaikuttavat vain sen ajan, kun tuote on kosteaa. Vaalennuspesu seoksen tehoa voi hieman nopeuttaa, jos siihen sekoitettava vesi on lämmintä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti