30.4.2017

Permanentin ammattikäsitteet ja työmenetelmät


1. Millaisia nimityksiä permanenttikäsittelyistä käytetään? Miten nämä erilaiset käsittelyt eroavat toisistaan? Tiedätkö myös muita nimityksiä permanenttikäsittelyille?

Permanenttikäsittelysitä käytetään erilaisia nimityksiä jotka ovat ilmavuusrullaustekniikka, syvyysrullaustekniikka, tyvirullaustekniikka, kaksoisrullaustekniikka, pyramidirullaustekniikka, spiraalirullaustekniikka.
Nämä eroavat toisistaan siten että ilmavuusrullauksessa hiusosion kaikki hiukset nousevat hiuspohjasta ylöspäin mahdollisimman tasaisesti kun taas tyvirullauksessa kohotetaan pelkkää tyveä niin ettei latva kiharru ja syvyysrullauksessa kihartuu vain pituus ja latva ja se rullataan niin että hiusosion tyveen jää suoraa. Kaksoisrullaustekniikassa taas tavoitteena on tyvestä ilmavana pysyvä permanentti joka on hyvä pitkiin hiuksiin siinä rullataan yksittäinen osio kahdelle eri rullalle. Pyramidi rullauksessa pyritään kihartamaan vain hiuksen latvaosat. Spiraalirullaustekniikka soveltuu taas pitkille ja puolipitkille hiuksille parhaiten ja sillä tehdään tasaista ja pientä spiraalikiharaa.

2. Kirjassa kerrotaan orto- ja parakeratiinista. Miten nämä vaikuttavat siihen onko hius suora vai kihara?

3. Miten rastakiharakimppu syntyy?

Se syntyy siten että hius on kierteellä pituussuunnassa itsensä ympäri.

4. Hiukset pestään aina ennen permanenttia. Mikä merkitys on sillä, että hius on vesimärkä rullatessa orto- ja parakeratiinin kannalta?

5. Jos vesimärkä hius  venyy huomattavan paljon rullauksen aikana, mistä se voi kertoa?

Se kertoo siitä että hiuksen rikkisidokset ovat katkenneet eli hius on voimakkaasti rakennevaurioitunut.

6. Miksi hius on pestävä huolellisesti shampoolla ennen permanentin rullausta?

Koska jos asiakas käyttää runsaasti rasvoja, rasvamaisia sekä muoviainesosia sisältäviä muotoilu-, hoito- tai shampoo tuotteita niin on hyvä pestä hiukset shampoolla jotta kaikki veden imeytymistä estävät aineosat saadaan pois.

7. Miksi on hyvä välttää liian voimakkaita pesuotteita hiuspohjassa ennen permanenttia?

Koska permanenttiaineissa olevat ainesosat ärsyttävät ihoa joka tapauksessa.

8. Permanentti rullataan yleensä märkään hiukseen.  Miksi kuivan hiuksen rullaamista ei yleensä suositella?

Siksi koska kun permanentti rullataan kuivaan hiukeen niin silloin keratiiniketjujen rikkisidoksia ei saada suhteessa toisiinsa paljonkaan siirtymään, sillä hius ei veny alfakeratiinimuodossaan. Tällöin vesi katkaisee vety- ja suolasidokset vasta siinä vaiheessa kun permanenttiaine lisätään hiuksiin.

9. Jos tavoitteenasi on ollut tasaisesti jäntevä permanenttikihara, mutta lopputulos epätasaisesti kihartunut; Mistä se voi johtua?

Jos hiuksessa on liukastavia hoitotuotteita se saattaa vaikeuttaa hiusten rullaamista. Ne myös vaikeuttavat hiuksen kostumista ja siten tasaista venymistä, ne tekevät hiuksista liukkaat rullata. Tällöin rullauksesta tulee epätasainen ja myös kiharan jäntevyys on epätasainen.

10. Mitä haittaa voi olla permanentti edeltävästä hiustenpesusta?

Se poistaa hiuspohjasta luonnollisen talin, joka suojaa ihoa permanenttiaineiden sisältämiltä ihoa ärsyttäviltä ainesosilta.

11. Väriä ja kiharaa- kirjassa verrataan syväpuhdistavaa shampoota astianpesuaineeseen, miksi? Soveltuuko se hiusten pesuun ennen permanenttia?

Sitä verrataan astianpesuaineeseen koska siinä on paljon anionisia tensidejä ja se on tensidikoostumukseltaan astianpesuaineen kaltainen. Syväpuhdistava shampoo soveltuu hiusten pesuun ennen permanenttia.

12. Ennen permanentin rullausta hiuksiin voidaan lisätä hoitoainetta. Monissa permanentti tuotteissa on oma rakennepaikkaava hoitoaine. Mitä hyötyä näistä tuotteista voi olla permanentin onnistumisen kannalta?

13. Luettele permanentissa käytettävät työvälineet ja niiden merkityksiä
Kappa, niskaliina, suojakäsineet, nauhavanu, permanentti kampa, permanenttirullat, latvapaperi, permanentti huppu, permanentti aine, kiinnitysaine, sieni, kuppi, muovipiikkejä
a. suojauksen
Nauhavanulla estetään permanenttiaineen valuminen asiakkaan kasvoille. Se asetetaan levityksen ajaksi rullatun alueen ympärille. Kapalla suojataan asiakas ettei permanenttiainetta pääse asiakkaan  vaatteille.

b. rullaamisen
Permanentti kammalla saadaan kammattua hiusosio tarpeeksi sileäksi ja kamman piikillä saadaan pyöräytettyä hiusosion latva rullan sisälle. Latva paperi auttaa hiusten tasaista kiertymistä rullan ympärille ja muovipiikeillä saadaan rullat pysymään paikallaan, permanenttirullia tarvitaan itse rullaamiseen.
c. tuotteen levittämisen
Permanentin kiinnitys aine on helppo levittää levityssienellä
d. tuotteen vaikutusajan
Permanenttihupulla voidaan tasata lämpöä vaikutusajalla.
e. kiinnittämisen aikana.
Permanentin kiinnitys aine voidaan tehdä kulhoon ja levityksessä on helppo käyttää levityssientä.

14. Permanentissa voidaan käyttää monipuolisia työ
välineitä. Joskus hiukset halutaan laineille, joskus suoraksi jne. Millä työvälineellä hiukset saadaan permanentissa taipumaan pyöreään kiharaan?

Hiukset saadaan taipumaan pyöreään kiharaan permanenttirullilla, patukoilla tai muilla vastaavilla pyöreillä työvälineillä.

15. Mitkä kaikki asiat vaikuttavat permanenttikiharan kokoon?

Hiuksen pysyvät rakennevauriot hiuksen eri osissa, hiusten jännittyminen eli venyminen rullauksen aikana, rullan koko sekä hiusten pituus.

16. Miksi voimakkaasti rakennevaurioituneeseen hiukseen ei voi saada aikaiseksi jäntevää kiharaa?

Koska jos latvoissa on runsaasti rakennevaurioita  tyvi on lähes vaurioitumaton, ne tulevat kihartumaan eri tavoin, vaikka niihin tehtäisiin permanentti täsmälleen samalla tavalla. Latvan rakennevaurioituneilla alueilla jäljellä olevat rikkisidokset saattavat katketa prosessin aikana lähes kokonaan ja latva ei kiharru tai kiharasta tulee erittäin velttoa.

17. Väriä ja kiharaa- kirjassa on esitetty muuttujia, jotka vaikuttavat kiharan kokoon ja muotoon permanentissa. Mikä vaikutus kiharan kokoon on sillä, kuinka paksu kerros hiusta kiertyy rullan ympärille? Miten hiuksen pituus vaikuttaa samaan asiaan?


Vaikutus kiharan kokoon on se että kun yhden rullan ympärille kiertyy paksu kerros hiusta niin latvaosan ja tyviosan välille syntyy suuri kokoero.


18. Miksi tyvialueen kihara vaikuttaa usein loivemmalta kuin latvan kihara, kun kyseessä on pitkä hius?

Siksi koska maan vetovoima vetää sitä kohti maata, jolloin kauimpana maasta oleva tyvialueen kihara näyttää suoremmalta kuin latvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti