22.4.2017

Permanentti-historiasta nykypäivään

Permanentti keksittiin vuonna 1872. Sen keksi Marcel Grauteu. Vuonna 1917 Isidoro Calvete keksi permanentti koneen ja Karl Nesler puolestaan toteutti sen vuonna 1905. Sähkövirran ja vahvojen kemikaalien johdosta permanentti oli silloin vielä vaarallista. Se vei myöskin paljon aikaa ja permanenttia tehtiin myös kotona. Permanentti aineena käytettiin vettä ja lehmän virtsaa. Hiukset pyöritettiin spriaalin muotoisten rullien ympärille ja yhdistettiin sähköiseen lämmityslaitteeseen. Siitä sai usein palovammoja ja sähköiskuja. Hius kuumennettiin noin 100 asteeseen ja lisättiin natriumhydroksidia. Prosessissa käytettiin noin 12 kappaletta  0.9 kg painoisia messinkirullia ja koko prosessi kesti kuusi tuntia. Pään yläpuolella oli teline josta roikkui painoja jotka estivät kuumia rullia osumasta päänahkaan. Neslerin koneita alettiin käyttämään  mm Lontoossa vuonna 1909 erityisesti pitkiin hiuksiin. Ensimmäiset permanentit olivat todella kiharia ja hiukset huonompi kuntoisia kuin nykyään.





Kuvatulos haulle permanentin historia





Kuvahaun tulos haulle permanentin historia


1930-luvulla permanentit olivat suosittuja ja monet kamapajat halusivat parantaa prosessia ja helpottaa permanentin tekemistä. Vuonna 1930 kehitettiin ensimmäinen kylmäpermanentti. Siinä ei käytetty laitteita eikä lämpöä. Hiukset rullattiin rullien ympärille ja sen jälkeen lisättiin kemikaali, joka hajotti rikkisidoksia. Vuonna 1932 markkinoille tuli kokonaan kemiallinen permanentti ja sähkö ja lämpö jäi kokonaan pois. 1970-luvulla kehitettiin acid perm jossa ei ole ammoniakkia. Kyseinen permanentti oli hitaampi mutta hellävaraisempi hiukselle. Asiakas laitettiin  "kuivaajan" alle ja lisättiin lämpöä ja pää peitettiin muovisella suojalla. Permanentti on kehittynyt vuosien saatossa paljon ja tekniikka on nopeutunut sekä siitä on tullut turvallisempaa.


Alla muutama kuva lähivuosikymmenien permanenttityyleistä.

1970-luku
Kuvahaun tulos haulle permanentti kihara 1970


1980-luku



Kuvahaun tulos haulle permanentti kihara 1980


1990-luku


Kuvahaun tulos haulle permanentti kihara 1990


2000-luku
Kuvahaun tulos haulle permanentti kihara 2000-luku 


Tänäkin päivänä permanentteja tehdään edelleen vaikka ei olekaan yhtä kovassa suosiossa kuin 80-luvulla. Ajankohtainen ja muodikas permanentti nykyään on helppohoitoinen ja runsas sekä luonnollisesti taipuva eikä niinkään kihara.



Kuvahaun tulos haulle permanentti 2017





Tässä seuraavaksi hieman kampauskiharan ja permanenttikiharan eroja. Alla muutama kuva havainnollistamiseksi. Kuvista kaksi ylempää on kampaus kiharaa ja kaksi alempaa on permanenttikiharaa. Näiden ero on mielestäni se että permanenttikihara on yleensä säkkärämpi ja kihara tyvestä latvaan asti. Kampauskihara taas on aivan eri näköinen ja yleensä kampauskihara ei lähde tyvestä asti ja monesti kiharretaan vain latva. Ja kampauskihara on monesti selkeä korkkiruuvi kuten vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy mutta voi olla myös loivempikin tai vaikka vaan laineina.

Kuvahaun tulos haulle kampaus kiharaKuvahaun tulos haulle lyhyeen hiuksen kiharaKuvahaun tulos haulle permanentti kihara pitkiin hiuksiinKuvahaun tulos haulle permanentti kihara


Permanentti on keksitty helpottamaan naisten hiusten laittoa ja ylläpitoa. Permanenttia on tehty edellisinä vuosikymmeninä paljon koska sillä saa kampaukseen hyvän pohjan ja sillä saa myös tuuheutta hiuksiin.





1 kommentti: