22.5.2017

Arviointi omasta ykkösvuodesta


Ensimmäinen vuosi alkaa olla jo ohi joten tässä vähän omaa arviointia omasta ensimmäisestä vuodestani. On ollut paljon helppoja asioita mutta myös vaikeampiakin asioita. Helpompia asioita on ollut ainakin värjäykset ja jotkut leikkausharjoitukset ovat sujuneet aika hyvin. Vaikeimpia asioita on ainakin ollut lyhyeen hiuksen leikkaus ja sellaiset harjoitukset joissa on pitänyt valita mm lyhyt malli joka leikataan harjoitus päähän. Vaikeaa on ollut hahmottaa miten leikkaus kuuluisi tehdä. Myös jotkut etätehtävät on ollut haasteellisia kun on ollut jonkun verran tehtäviä aiheista joita ei ole koulussa vielä käyty mutta olen ne kuitenkin aina saanut tehtyä käyttämällä vain aikaa hieman enemmän. Ja muutama verkkokurssikin on tässä ollut jotka ovat olleet todella vaikeita varmaan vaikeimpia koko vuonna mutta niihin onneksi sain paljon apua.

Olen jonkun verran kehittynytkin ja mielestäni hahmotan leikkaus rakenteita paremmin kuin aikaisemmin.

Olen onnistunut värjäyksissä mielestäni hyvin. On ollut varsinkin kaveripäivinä parikin haasteellisempaa värjäystä ja ne on sujunut hyvin ja lopputulos on ollut sellainen kuin on pitänyt. Sekä asiakaspalvelussa olleet lyhyeen hiuksen leikkaukset on sujunut yllättävän hyvin.

Odotan toiselta lukuvuodelta lisää kehitystä ja uusia asioita. Tavoitteita en tykkää itselleni asettaa koska ole huomannut että ne tuppaa aina unhotumaan mutta haluan ainakin oppia uutta ja kehittää vanhaa.

Suoristaminen ja miehen osapermanentti




1. Permanenttikäsittelyihin kuuluu myös kiharan hiuksen suoristaminen. Jos hiusten suoristuspermanentti tehdään tavallisella permanenttinesteellä, mitä siihen voidaan lisätä, jotta tuote pitää hiuksen suorana prosessin aikana? Esitä muutama esimerkki aineista.
Siihen voidaan sekoittaa jotain raskasta suurimolekyylistä ainetta, joka pitää hiukset suorina prosessin aikana. Esimerkiksi silikonit

2. Miten suoristuspermanentti tehdään permanenttiainetta käyttäen? Esittele tuotteet ja työvaiheet.  Käytä tietolähteenä Väriä ja kiharaa- kirjan lisäksi linkkiä 1.
Ensimmäisenä hiukset pestään sitten hiuksiin kammataan raskaita molekyylejä sisältävä permanentti neste. Sen jälkeen hiuksiin lisätään kiinnitys neste.

3. Miten suoristuspermanentti tehdään käyttämällä vahvaa emäksistä ainetta? Miten tämä eroaa permanenttiaineella tehtävästä suorituskäsittelystä? Kuinka vahva emäs on kysymyksessä? Käytä kirjan lisäksi tietolähteenä linkkiä 2.
Vahvaa emäksistä ainetta käyttämällä se tehdään voidemaisella aineella levittämällä jakauksittain. Se levitetään siveltimellä ja osio kammataan suoraksi.
emäksisellä aineella tehtävä suoristuskäsittely eroaa permanenttiaineella tehtävästä suoristuskäsittelystä siten että se tehdään erilailla ja on vaarallisempi koska vahva emäs syövyttää ihoa ja aiheuttaa silmiin joutuessaan sokeutumisen sekä emäksellä aineella tehty suoristuskäsittely tehdään kuivaan hiukseen ja pestään vasta lopuksi kun taas permanenttiaineella tehdyssä pestään ennen aineen levitystä eikä pestä lopussa ollenkaan.
Emäs on pH arvoltaan 13-14.
4. Mitkä kaikki muut hiusten käsittelyt voivat nopeuttaa permanentin suoristumista?

5. Kun tuot asiakkaan permanentin jälkeen pesupaikalta
a. Mitä otat huomioon käsitellessäsi vasta permanentattua hiusta?
Kaikki hapettavan käsittelyt suoristavat permanenttia

b. Mitä otat huomioon leikkauksessa?

c. Millaiset kampaukset/ viimeistelymenetelmät sopivat permanentin jälkeen?
Rullakampaus tai pyöreällä harjalla muotoon föönaus
d. Millaisia pesu-, hoito- ja muotoilutuotteita voit suositella permanentatulle hiukselle?
Kosteuttavia tuotteita, kiharan puristeluun sekä kiharan kimmoisuuteen tarkoitetut tuotteet sekä rasvamaisia ainesosia sisältäviä hoitovalmisteita.

6. Tutustu miehelle tehtävään permanenttiin linkissä 3Kuvaile permanentin ositus, rullakoot, rullausmenetelmä/ muoto sekä valmiin osapermanenttikiharan yhdistäminen suoriin osiin. Videon perusteella; mitä on tärkeää ottaa huomioon permanentin toteutuksessa miehen lyhyeen hiukseen? Miten lopputulos mielestäsi onnistui?
Ositus oli tiiliskivimäinen ja rullakoko oli aika iso.
Lopputulos onnistui mielestäni hyvin.





19.5.2017

Työssäoppimisen toteutus


Viimeisen työssäoppimispäivän tehtävänä oli keskustella työpaikkaohjaajan kanssa työssäoppimisen toteutuksesta ja sen onnistumisesta ja tässä minun ja ohjaajani ajatuksia asiasta.

Hyviä puolia kerran viikossa olevassa työssäoppimisessa on että kun työssäoppimista on vain kerran viikossa niin on enemmän tekemistä kun jos olisi kuusiviikkoa putkeen heti ensimmäisenä opiskeluvuonna. Pidemmällä aikavälillä kerkeää oppimaan enemmän asioita kun asiaa tulee kokoajan koulussa lisää niin samoihin asioihin voi sitä mukaan tutustua myös työssäoppimispaikalla. Huonoja puolia emme oikeastaan keksineen muuta kuin että kun on vain yksi päivä viikossa niin ei välttämättä pääse niin hyvin sisälle työpaikkaan ja pääse välttämättä niin hyvin tutustumaan työntekijöihin mutta se riippuu suurimmaksi osaksi ihan siitä millaisen harjoittelupaikan on valinnut.

Ensimmäisen opiskeluvuoden kannalta kerran viikossa oleva työharjoittelu toteutui mielestäni hyvin.

Itselleni jäi hyvä fiilis työssäoppimisesta sillä minulla oli mukava työssäoppimispaikka. Sain hyvää palautetta. Ohjaajani sanoi muun muassa että olen kehittynyt paljon, rohkaistunut ja kuuntelen paremmin ohjeita kuin alussa sekä työtaidot on kehittynyt ja puhelimeen vastaamien onnistuu hyvin. Itse pidin paikastani koska työntekijät olivat mukavia ja sain valita itse mihin aikaan tulen aamulla ja he eivät olleet tarkkoja asioista eivätkä valittaneet minulle mistään.



13.5.2017

Permanentin kemia


1. Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat? Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?

2. Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvaiheita permanenttiin kuuluu?

Permanenttiin kuuluu hiusten pesu, permanentin rullaus, permanenttiaineen laitto, huuhtelu, kiinnitysaineen laitto, rullien avaus

3. Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?

Permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ovat pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa ja jokin emäksinen ainesosa. Pelkistimen tehtävä on luovuttaa vetyä mutta sen täytyy olla emäksisessä liuoksessa.

4. Miksi permanenttiaine sisältää aina jotain emäksistä ainesosaa? Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset? Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaisia?

Siksi jotta pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa voi luovuttaa vetyä. Yleisimmät emäkset ovat ammoniakki ja etanoliamiini. Etanoliamiini on allergisoiva emäs  toisin kuin ammoniakki. Ammoniakki on yksi vahvimpia ja turvallisimpia emäksiä.

5. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?

Se katkaisee osan rikkisidoksista

6. Kuinka paljon eroa on emäs ja hapanpermanenttien pH-arvoissa? Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?

Emäspermanentin pH on 7-8 ja hapanpermanentin pH on 6-7.  Hapanpermanentin käyttämisestä on se hyöty että se ei neutraalina tai hieman happamana liuoksena ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset.

7.  Mihin permanenttiaineen valinta perustuu?

Permanenttiaine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaisesti mutta se voidaan valita myös olomuodon mukaan.

8. Miten eri erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?

9. Miten lisälämpö (esim. lämpökoneenkäyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?

10. Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?

Nestemäistä permanenttiainetta käytetään silloin kun hiusten täytyy kastua kauttaaltaan. Neste imeytyy hiuksiin helposti, sillä hiusproteiini imee itseensä vettä ja siihen liuenneita ainesosia.
Vaahto muodossa oleva permanenttiaine nesteytyy hetken kuluttua levityksestä ja imeytyy hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin.
Geelimäistä permanenttiainetta käytetään silloin, kun halutaan levittää tuote vain tiettyyn osaan hiuksistoa, kuten hiuksen tyveen.

11. Miksi permanenttiainetta rullille levittäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?

Siksi että se levittyy mahdollisimman tasaisesti.

12. Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?

Huomioimalla rakennevauriot ja levittämällä permanenttiaine ensin luonnollisen hiuksen alueelle ja sitten vasta värjätylle/vaalennetulle alueelle.

13. Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on "valmis" huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?

Noudattamalla valmistajien antamia vaikutusaikasuosituksia päästää yleensä hyvin lähelle ihanne kiharaa.

14. Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?

Vetyperoksidi

15. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?

Kiinnitysaineen sisältämästä hapettimesta vapautuneet happiatomit "poimivat" rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisistaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen itsekseen yhteen.

16. Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan "välihuuhtelu" eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä. Mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?

Kirjassa mainitaan että välihuutelulla ei ole merkitystä. Hiukset voi huuhdella kevyesti, jolloin permanentin haju hieman lievenee.

17. Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?

Kiinnitysaine tulee levittä niskasta alkaen  jotta jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

18. Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?

Siksi että vaikutusaikoja noudattamalla voi varmistua siitä, että vapautuvien happiatomien määrä on sopiva.

19. Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?

Se tarkoittaa sitä että ensimmäisessä vaiheessa kiinnitysainetta levitetään rullien päälle ja vaikutusajan jälkeen rullat puretaan pois. Toisessa vaiheessa lisätään kiinnitysainetta rullilta purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä.




6.5.2017

Asioita permanentin työvaiheista ja rullauksista

1. Millaiset asiat vaikuttavat permanentissa rullaus- ja taivutussuuntien valintaan?
Se millaista kiharaa halutaan ja se mihin suuntaan hiusten toivotaan kampautuvan

2. Kun hius ositetaan permanenttirullalle; milloin voidaan käyttää sik-sak jakauksia?
Silloin kun jakauksen näkymistä halutaan välttää.

3. Väriä-ja kiharaa-kirjassa puhutaan rullaustekniikoista; mitä tällä termillä tarkoitetaan?

4. Havannoi kuvista, millaisia erilaisia rullia/ kihartamisvälineitä permanentissa voi olla?

Erikokoisia permanenttirullia ja erilaisia patukoita

5.Selvitä mikä merkitys latvapaperin käyttämisellä rullauksessa on? Miten latvapaperi laitetaan
osioon ennen rullausta?

Latvapaperin avulla latvan saa kiertymään suoraan rullan ympärille. Latvapaperi laitetaan osioon pituussuunnassa latvojen yli niin että hiusosio jää latvapaperin ja rullan väliin.

6. Selvitä mitä tarkoitetaan

a. Ilmavuusrullaustekniikalla

Ilmavuusrullaus tarkoittaa sitä että hiusosion kaikki hiukset nousevat hiuspohjasta ylöspäin mahdollisimman tasaisesti. Ilmavuuskiharatekniikassa noudatetaan kimmoisan ja tasaisen rullauksen periaatetta.

b. Syvyysrullaustekniikalla

Syvyysrullaustekniikalla tarkoitetaan sitä että hiusosion tyveen jää suoraa ja hiusoio kihartuu vain pituudesta ja latvasta.

c. Tyvirullaustekniikalla

Tyvirullaustekniikalla tarkoitetaan sitä että hiukset saadaan kohoamaan hiuspohjasta niin, että hiusten latvat evät kiharru. Tyvirullauksessa vain hiusosion tyviosa kierretään rullalle, jolloin latvaosa jää näkyviin rullan ulkopuolelle.

d. Kaksoisrullaustekniikalla

Kaksoisrullaustekniikalla tarkoitetaan sitä että hiukset saadaan tyvestä ilmavana. Tätä käytetään kun halutaan pitkiin hiusiin tyvestä ilmava permanentti.

e. Spiraalirullaustekniikalla

Spiraalirullaustekniikassa hiukset kierretään pystyasennossa olevan rullan ympärille spiraalille. Tämä sopii parhaiten pitkille ja puolipitkille hiuksille.

7. Mitä on muistettava käytettäessä kampauspiikkejä permanenttirullien kanssa?

Että kampauspiikillä ei voi pitää montaa rulla paikoillaan koska jäykkä piikki nostaa ja samalla kiristää reunimmaisia rullia. Tällöin kiristyvät hiukset vetävät hiustupen suuaukkoja hiuspohjasta ulospäin ja permanenttiaine saattaa päästä hiustupen yläosaan.

8. Etsi nettilähteistä kuvia, ainakin yht 5 erilaista rullausta/rullaussuuntaa lyhyisiin, puolipitkiin tai pitkiin hiuksiin. Pohdi kuvien alle sitä, miten ne on rullattu ja miten rullaus vaikuttaa siihen, miltä kihara näyttää.
Kuvatulos haulle permanentti
Tämä on luultavasti rullattu ilmavuusrullaustekniikalla


Kuvatulos haulle permanentti
Tämä on rullattu spiraalirullaustekniikalla

Kuvatulos haulle permanentti
Tämäkin on rullattu spiraalirullaustekniikalla

Permanenttiaineet


Tutkin työharjoittelupaikallani heidän permanenttiaineita ja heillä on  käytössä kc professioinalin permanenttiaineet. Niihin kuuluu kcperm multiwave sentivine permanentti aine jossa on kolme eri vahvuista permanenttiainetta jotka ovat A-aine joka on normaaleille, vahvoille ja vaikeasti kihartuville hiuksille, B-aine joka on värikäsitellyille ja normaaleille hiuksille ja C-aine joka on vaaleammaksi värjätyille ja vaalennetuille hiuksille.




 Kiinnitys aineena toimii kcperm multiwave sensitive neutralizer 1+1



Esikäsittelynä voi käyttää kcperm professional quatro-hoitosuihketta ja jälkikäsittelynä käytetään kcperm multiwave keratin hardeneria joka on keratiinin kovettaja.


Käyttöohjeita permanenttiaineisiin

1. Pese hiukset ennen kcperm multiwave sensitive permanenttikäsittelyä neutraalilla shampoolla.
2. Rullaa hiukset haluamallasi tavalla sopivankokoisille permanenttirullille ja suojaa hiusrajat nauhavanulla. Valitse sopiva vahvuus kcperm multiwava sensitive permanenttiaineista ja kostuta sillä jokainen rulla vähintään kahdesti niskasta aloittaen.
3. Varmista että rullat on kostutettu riittävästi. Peitä rullat hupulla tai kelmulla, älä käytä lämpöä. Vaikutus aika on enintään 10 minuuttia. Noudata vaikutusaikaa huolellisesti.
4. Vaikutusajan päätyttyä huuhtele hiukset huolellisesti lämpimällä vedellä. Huuhtelu aika riippuu hiusten pituudesta; huuhtele lyhyitä hiuksia 5-10 minuuttia ja pitkiä 10-15 minuuttia.
5. Pyyhekuivaa permanenttirullat huolellisesti painelemalla pyyhkeellä rulla rullalta. Kiinnitä permanentti; sekoita kcperm multiwave sensitive neutralizer- kiinnite nokkapullossa veden kanssa 75ml+75ml ja levitä 2/3 osaa nesteestä sienen kanssa tasaisesti rullille. Anna vaikuttaa vähintään 5 minuuttia. Avaa rullat hellävaraisesti venyttämättä hiusta ja lisää loput kiinnitteestä hiusten latvoihin puristelemalla, anna vaikuttaa vähintään 3 minuuttia. Vaikutusajan päätyttyä huuhtele hiukset huolellisesti.
6. Levitä pyyhekuiviin hiuksiin tasaisesti äh. 30 ml kcperm multiwave sensitive keratin hardener-jälkikäsittelyainetta. Anna vaikuttaa enintään 3 minuuttia, huokoisissa hiuksissa lyhyempi vaikutusaika. Huuhtele lopuksi hiukset huolellisesti.
7. Mikäli hiukset tarvitsevat lisähoitoa käsittelyn jälkeen, käytä ainoastaan hiuksiin jätettävää hoitoainetta.


Työturvallisuus tietoja permanentti aineista

- Vain ammattikättöön
- Säilytettävä lasten ulottumattomissa
- Varo aineen joutumista silmiin
-Aineen jouduttua silmiin on huudeltava välittömästi runsaalla vedellä ja käännyttävä lääkärin puoleen



Permanenttiaine


Aqua-vesi
Cysteamine HCI-Hiuksia kihartava tai suoristava aine
Ethanolamine-Puskuroiva aine
Ammonium bicarbonate-Puskuroiva aine
Oleth-20-Puhdistava aine, pinta-aktiivinen aine
Styrene/VP copolymer-Kalvon muodostaja, opalisoiva aine
Pentasodium pentetate-Kelatoiva aine
Magnesium carponate-absorboiva aine,sideaine
Sodium laureth-40 sulfate-Puhdistava aine
Sodium hydroxide-Puskuroiva aine, denaturoiva aine
Sorbic acid-Säilöntä aine


Kiinnitysaine


Aqua-vesi
Sodium bromate-Hapettava aine
Laureth-23-Puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiiivinen aine
Peg-40 castor oil-Emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
Etidronic acid-Kelatoiva aine
Acetic acid-Hajua tai makua peittävä aine, puskuroiva aine