13.5.2017

Permanentin kemia


1. Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat? Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?

2. Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvaiheita permanenttiin kuuluu?

Permanenttiin kuuluu hiusten pesu, permanentin rullaus, permanenttiaineen laitto, huuhtelu, kiinnitysaineen laitto, rullien avaus

3. Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?

Permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ovat pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa ja jokin emäksinen ainesosa. Pelkistimen tehtävä on luovuttaa vetyä mutta sen täytyy olla emäksisessä liuoksessa.

4. Miksi permanenttiaine sisältää aina jotain emäksistä ainesosaa? Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset? Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaisia?

Siksi jotta pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa voi luovuttaa vetyä. Yleisimmät emäkset ovat ammoniakki ja etanoliamiini. Etanoliamiini on allergisoiva emäs  toisin kuin ammoniakki. Ammoniakki on yksi vahvimpia ja turvallisimpia emäksiä.

5. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?

Se katkaisee osan rikkisidoksista

6. Kuinka paljon eroa on emäs ja hapanpermanenttien pH-arvoissa? Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?

Emäspermanentin pH on 7-8 ja hapanpermanentin pH on 6-7.  Hapanpermanentin käyttämisestä on se hyöty että se ei neutraalina tai hieman happamana liuoksena ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset.

7.  Mihin permanenttiaineen valinta perustuu?

Permanenttiaine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaisesti mutta se voidaan valita myös olomuodon mukaan.

8. Miten eri erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?

9. Miten lisälämpö (esim. lämpökoneenkäyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?

10. Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?

Nestemäistä permanenttiainetta käytetään silloin kun hiusten täytyy kastua kauttaaltaan. Neste imeytyy hiuksiin helposti, sillä hiusproteiini imee itseensä vettä ja siihen liuenneita ainesosia.
Vaahto muodossa oleva permanenttiaine nesteytyy hetken kuluttua levityksestä ja imeytyy hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin.
Geelimäistä permanenttiainetta käytetään silloin, kun halutaan levittää tuote vain tiettyyn osaan hiuksistoa, kuten hiuksen tyveen.

11. Miksi permanenttiainetta rullille levittäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?

Siksi että se levittyy mahdollisimman tasaisesti.

12. Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?

Huomioimalla rakennevauriot ja levittämällä permanenttiaine ensin luonnollisen hiuksen alueelle ja sitten vasta värjätylle/vaalennetulle alueelle.

13. Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on "valmis" huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?

Noudattamalla valmistajien antamia vaikutusaikasuosituksia päästää yleensä hyvin lähelle ihanne kiharaa.

14. Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?

Vetyperoksidi

15. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?

Kiinnitysaineen sisältämästä hapettimesta vapautuneet happiatomit "poimivat" rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisistaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen itsekseen yhteen.

16. Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan "välihuuhtelu" eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä. Mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?

Kirjassa mainitaan että välihuutelulla ei ole merkitystä. Hiukset voi huuhdella kevyesti, jolloin permanentin haju hieman lievenee.

17. Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?

Kiinnitysaine tulee levittä niskasta alkaen  jotta jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

18. Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?

Siksi että vaikutusaikoja noudattamalla voi varmistua siitä, että vapautuvien happiatomien määrä on sopiva.

19. Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?

Se tarkoittaa sitä että ensimmäisessä vaiheessa kiinnitysainetta levitetään rullien päälle ja vaikutusajan jälkeen rullat puretaan pois. Toisessa vaiheessa lisätään kiinnitysainetta rullilta purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä.




1 kommentti: